Κολύμβηση

IMG_0167

Ιστορική αναδρομή

Ο Εθνικός Γ.Σ. με την αρχή της δεκαετίας του 20 παρουσίασε μεγάλη δραστηριότητα στην Κολύμβηση.

Το 1927 ιδρύθηκε η ομοσπονδία Κολύμβησης με την ενεργό συμμετοχή του ΕΓΣ. Το τμήμα κολύμβησης ιδρύθηκε το 1950 με έφορο τον κ. Φικιώρη και το 1956 ο Εθνικός ήταν 6ος στην γενική βαθμολογία των Πανελληνίων Αγώνων.
Τη δεκαετία 1950-59, τρεις αθλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Ο καταδύτης Γ. Οικονόμου και οι κολυμβητές Γ. Σμυρλής και Δ. Ανάργυρος, οι οποίοι έκαναν Πανελλήνια ρεκόρ στα αγωνίσματά τους.

Στους Πανελλήνιους αγώνες του 1959 ο ΕΓΣ ήταν 3ος στην βαθμολογία Ανδρών και 6ος στην γενική βαθμολογία.

kolymvisi_1

Κρίση πέρασε το τμήμα της Κολύμβησης τη δεκαετία 1960-69. Στο χρονικό αυτό διάστημα, έγιναν προσπάθειες να διατηρηθεί το τμήμα, με πιο σημαντική αυτή του 1968 όταν το ΔΣ αποφάσισε να προσληφθεί ως προπονητής ο Γιώργος Μπίας. Η ανανέωση στο σύλλογο και η προσπάθεια του Μπία άρχισε να αποδίδει καρπούς από την επόμενη χρονιά (1969). Στη Γενική βαθμολογία των Πανελληνίων αγώνων ο Εθνικός ήταν 10ος με 3β, ενώ στους Παίδες και στις Κορασίδες ήταν 9ος με 19β. Για πρώτη φορά και σε ηλικία μόλις 11 χρονών εμφανίζεται σε αυτή τη διοργάνωση η Ελένη Αυλωνίτου, που θα εξελιχθεί σε μορφή του αθλήματος τα επόμενα χρόνια. Κορυφαία αναμφισβήτητα αθλήτρια του συλλόγου και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

 

Τη δεκαετία 70-79 ο Εθνικός δημιούργησε ένα πανίσχυρο τμήμα κολύμβησης, κυρίως στις γυναίκες που έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν ανάμεσα στα τρία καλύτερα στην Ελλάδα. Επίσης κορυφαίος κολυμβητής του Εθνικού αυτή την περίοδο ήταν ο Νίκος Μόρφης. Στο τέλος της δεκαετίας αυτής εμφανίζονται ο Χαράλαμπος Παπανικολάου και ο Μανώλης Κανδρής, δύο κολυμβητές που θα εξελιχθούν σε μορφές την επόμενη δεκαετία. Ο Παπανικολάου αναδείχθηκε σε κορυφαίο κολυμβητή της δεκαετίας 80-89 και μία από τις μεγαλύτερες μορφές του αθλήματος όλων των εποχών. Ασυναγώνιστος στην Ελλάδα σάρωσε τα μετάλλια και τα ρεκόρ στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι διεθνείς επιτυχίες του και προσέφερε σημαντικές διακρίσεις στην χώρα μας. Η τρίτη μεγάλη μορφή του Εθνικού που έλαμψε την περίοδο 80-89 ήταν η Βιβή Πρωτόπαππα. Σημαντικές επιτυχίες είχε και η Π. Μπεσχένη.

kolymvisi_2

Το 1990, στις βαθμολογίες των συλλόγων ο Εθνικός ήταν 3ος και στις γυναίκες ήταν 7ος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

210-9242149 (Εθνικός ΓΣ)

6932-297342 Γεν. Γραμματέας κος Πλατσής Ιάσονας