Ξιφασκία

Η Ξιφασκία είναι ένα άθλημα που γυμνάζει ομοιόμορφα όλο το σώμα, ασκεί ιδιαίτερα το πνεύμα, βελτιώνει την φυσική κατάσταση, την ταχύτητα και την δύναμη. Καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία, προσδίδει ευελιξία και δεξιότητα, αναπτύσσει την ευγενή άμιλλα και τον υγιή συναγωνισμό.

Το τμήμα καλλιεργεί και τα τρία όπλα (Ξίφος μονομαχίας, ξίφος άσκησης και σπάθη).

Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου από καθηγήτριες φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ξιφασκία.

Τηλ. Επικοινωνίας: Γραμματεία Εθνικού 2109231039

Ιστορική αναδρομή

Το τμήμα της Ξιφασκίας του ΕΓΣ ιδρύθηκε το 1903 από τον μεγάλο οπλοδιδάσκαλο και καθηγητή σωματικής αγωγής Αγγ. Φέτση, ο οποίος υπήρξε και 6ος Ολυμπιονίκης στα 1500 στην Α Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896.
Ο Εθνικός στην ξιφασκία θεωρείται ο πολυνίκης σύλλογος της ξιφασκίας στην Ελλάδα.

Οι διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο είναι αμέτρητες και μεγάλες.

Πολλοί σημαντικοί άνδρες έχουν κοσμίσει το τμήμα της ξιφασκίας του συλλόγου, όπως ο Κων. Γεωργακόπουλος, αθλητής στη δεκαετία του 1910 και μετέπειτα υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., ο Κων. Νικολόπουλος – αργότερα δήμαρχος Αθηναίων, εξαίρετος σπαθιστής -, ο στρατηγός Τρ. Τριανταφυλλάκος, ο Αλ. Χαραλαμπόπουλος, Π. Τριγκέτας.

Το 1971 στο Πανελλήνιο εφήβων, πήρε την πρώτη θέση με τους Αποστολίδη, Χαραλαμπίδη, Λέκκα και Κάλλου.

Στη δεκαετία του ’80, ο σύλλογος βγάζει τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος, Λεβεντάκης, Βερναδάκης, Αρβανιτάκης, Κολοκοτρώνης και σαρώνουν τα μετάλλια σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Στη δεκαετία ’90, εμφανίζεται μια σημαντική γυναίκα ξιφομάχος, η Τατιάνα Γκαρδιακού, η οποία στέφεται παντού νικήτρια στο ξίφος μονομαχίας, επίσης στη δεκαετία 90 – αρχές 2000 – εμφανίζεται ο Παν. Τζινιόλης, που θα αναδειχθεί πολλές φορές πρωταθλητής στη σπάθη. Οι αθλητές και οι αθλήτριες κατέκτησαν σε 14 μήνες  21 μετάλλια Πανελλήνιων αγώνων (διαφόρων κατηγοριών).Οι αθλητές μας Καλέσης και Τομαράς αναδείχθηκαν 17οι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2018 που έγινε στη Βουδαπέστη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

210-9242149 (Εθνικός ΓΣ)