fbpx

Στίβος

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ:

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διευθυντής

ΑΚΡΙΒΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Αντοχής

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ

Ρίψεων

ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΚΑΤΣΑΚΗ

Προπονήτρια-πρωταθλήτρια αλμάτων

Ιστορική αναδρομή

 

 Ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά τμήματα του Ε.Γ.Σ., όπου οι αθλητές του πρωταγωνίστησαν τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο εξωτερικό, και από τις τάξεις του βγήκαν Πρωταθλητές Ελλάδος, Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες, Πρωταθλητές Ευρώπης, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες.

Ο Εθνικός Γ.Σ. είχε το προνόμιο και την καλή τύχη, αθλητής του να είναι εκείνος που σημείωσε την πρώτη ολυμπιακή νίκη για την Ελλάδα, κατά τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας του 1896 (Ιωάννης Μητρόπουλος – Κρίκοι).

Με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, αρχίζει τη τελευταία περίοδος του Ελληνικού Αθλητισμού κατά τον 19ο αίωνα. Σε όλες τις εκδηλώσεις ο ΕΓΣ ήταν παρών με επιτυχή συμμετοχή αθλητών, ενώ παράλληλα είχε και δικές του πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση για πρώτη φορά αγώνων Παίδων και Εφήβων.

Από την αυγή του 20ου αιώνα (1900) μέχρι την μεσοολυμπιάδα του 1906, η κλίμακα των αθλητικών γεγονότων, στα οποία συμμετείχε ενεργά και σε πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστικά ο ΕΓΣ, ήταν ευρέος φάσματος και προσφοράς στην γενικότερη ανέλιξη του ελλαδικού Αθλητισμού.

Αθλητές οι οποίοι κατά τις περιόδους 1896-1906 και 1907-1920 ανεδείχθησαν ολυμπιονίκες, πήραν θέσεις στην εξάδα ολυμπιακών αγώνων, κατέρριψαν εθνικές επιδόσεις, ανεδείχθησαν πανελληνιονίκες ήταν :
1896 -1906 : Ι. Αμπελάς (100), Π. Αγγελίδης (κοντώ), Γ. Βάβαρης (200), Ι. Γεωργίου (ύψος), Α. Κουτουλάκης (δρόμοι μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων), Χ. Νάνος (1.500), Θ. Ξενάκης (110 εμπ. 80), Γ. Παπαρήτωρ (400), Α. Σκαλτσογιάννης (μήκος), Π. Χατζηδημητρίου (800), Ν. Χατζηϊωάννου (400).

1907 – 1920 : Β. Αθηναίος (μήκος και ύψος άνευ φοράς), Σ. Δημητρίου (400-800-1500), Θ. Δημητριάδης (110 εμπ.) Μ. Δώριζας (ρίψεις, πένταθλο), Χ. Ζούρας (ακοντισμός, πένταθλο), Α. Κράνης (10 χλμ.), Σ. Κουντουριώτης (κοντώ), Δ. Λιάρος (ύψος), Χ. Μηλίγγος (μαραθώνιος), Α. Μαϊχός (400), Μ. Πασχαλίδης (100-400), Α. Πετράκος (σφαίρα), Γ. Ρεβελιώτης (ακοντισμός, δίσκος), Κ. Ρουμπέσης (πένταθλο, μήκος), Κ. Ρουμπάνης (ακοντισμός), Κ. Παπαοικονόμου (τριπλούν), Αλ. Τουφερής (110 εμπ.), Ομάδα ΕΓΣ 4 Χ100.

Στη διαχρονική πορεία του ελληνικού Στίβου, από το γυμναστήριο του ΕΓΣ έχουν αναδειχθεί δεκάδες αθλητών που συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και το αθλητικό φρόνημα. Κάποιοι απ’ αυτούς πέρασαν στον χώρο του “θρύλου”. Όπως Λουκάς Μαναίος (ρίψεις, δρόμοι ταχύτητας, άλματα) Αλέξης Κράνης (δρομέας), Ευάγγελος Μοιρόπουλος (εμποδιστής), Γιώργος Ζαχαρόπουλος (ακοντιστής), Νικόλαος Παπανικολάου, Χρ. Σάρρας κ.α.

Στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, η στιβική δραστηριότητα του συλλόγου πρώτευσε. Πρώτη θέση σε 4 Πανελληνίους (1946, 1947, 1948, 1949). Στην αγωνιστική δραστηριότητα της δεκαετίας 1950-59 το τμήμα του στίβου πρόσφερε μεγάλες διακρίσεις. Αθλητές που ξεχώρισαν οι Γιώργος Μαρινάκης (τριπλούν), Γιάννης Παππάς (ακοντισμό), Κώστας Γιαταγάνας (ελληνική δισκοβολία, λιθοβολία, σφαιροβολία) Χάρης Λυμπερόπουλος (μήκος), Θανάσης Καμπαφλής (σφυροβολία), Β. Μητρόπουλος (100μ., 200μ., 4Χ100μ.), Αλέκος Παππάς (ακοντισμό), Κάρολος. Παπούλιας (κοντώ), Δ. Δερβένης (μαραθώνιος, 10.000 μ.), Ι. Κοϊνης (ύψος), Κ. Σφήκας (τριπλούν), Μιχάλης Τσολάκης(100μ..,4Χ100μ.), Δ. Μανωλιάς (σφυροβολία), Α. Κουβελογιάννης (σφυροβολία), Α. Κουνάδης (δισκοβολία), Ιάκωβος Μπισκίνης (ύψος) και πολλοί άλλοι.

Τη δεκαετία 1960-69 το τμήμα στίβου παρουσίασε πτώση. Άλλοι αθλητές που στήριξαν τον στίβο στην δύσκολη αυτή δεκαετία, ήταν ο Χρήστος Πιερράκος (ακοντιστής), Δ. Σκούρτης (εμποδιστής 100μ. και 400 μ.), ο Σ. Νικολαϊδης (βαδιστής), η ομάδα Σκυταλοδρομίας 4Χ100 με τους Νίκο Δεσποτίδη, Γιάννη Παπαδογιαννάκη, Μάκη Λάπα και Δημ. Σκούρτη.

Η μορφή της δεκαετίας 1970-79 στο στίβο ήταν ο Σταύρος Μερμίγκης, αθλητής μεσαίων ααποστάσεων. Το τμήμα στίβου των γυναικών παρουσίασε σημαντική άνοδο και ανέδειξε αρκετές αξιόλογες αθλήτριες.

Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε την δεκαετία 1980-89 το τμήμα στίβου των ανδρών, ενώ το αντίστοιχο των γυναικών παρουσίασε πτώση. Στους άνδρες η μορφή που αναδείχθηκε ήταν του εμποδιστή Στέλιου Μπίσμπα.

Σε μορφή του συλλόγου, αλλά και του στίβου γενικότερα στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο σφυροβόλο Σάββας Σαριτζόγλου την περίοδο 1990-93. Το επόμενα χρόνια το τμήμα κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα.

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Μετάλλιο για τον Εθνικό Γ.Σ. στο Εθνικό Πρωτάθλημα Βάδην Γυναικών

Το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του κατέκτησε ο Εθνικος Γ.Σ. σε εθνικό πρωτάθλημα βάδην γυναικών με την τρίτη θέση της Σοφίας Αλικανιώτη στο αγώνισμα των 35 χλμ. Ο αγώνας έγινε στον Σχοινιά και η Αλικανιώτη πέτυχε επίδοση 3 ώρες 13’ 24’’. Ο Εθνικος Γ.Σ. Αθηνών συγχαίρει και ευχαριστεί την αθλήτρια του Σοφία Αλικανιώτη, καθώς και… Continue reading Μετάλλιο για τον Εθνικό Γ.Σ. στο Εθνικό Πρωτάθλημα Βάδην Γυναικών

Διασυλλογικοί Αγώνες Εθνικός Γ.Σ.

“Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Διασυλλογικών αγώνων για την ομάδα του στίβου, του Εθνικού Γ.Σ.. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο σαββατοκύριακο,  στους Διασυλλογικό αγώνες ανδρών-γυναικών, η αθλήτρια μας, Φτιαρά Παναγιώτα κατέκτησε την πρώτη θέση στο ακόντιο και τη δεύτερη θέση στη σφαιροβολία. Ο πρωταθλητής μας, Ζουλλιέν Σπυρίδων, κατέλαβε της τρίτη θέση στο αγώνισμα της… Continue reading Διασυλλογικοί Αγώνες Εθνικός Γ.Σ.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στο Βόλο

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσαν την αγωνιστική τους χρονιά οι αθλητές μας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων που διεξήχθη στο Βόλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο δεκαεφτάχρονος Κίκας Οδυσσέας συνεχίζοντας το σερί των επιτυχημένων φετινών εμφανίσεων του, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματα των 2000 μέτρων – ΦΕ και 800 μέτρα σημειώνοντας και στα δύο ατομικά ρεκόρ… Continue reading Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στο Βόλο