fbpx

Πάλη

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΚΟΥΔΕΑΣ

Πάλης

Ιστορική αναδρομή

Με την ίδρυση του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου το 1893, αρχίζει και η ιστορία του τμήματος της Πάλης. Στα ΤΗΝΙΑ, τους Πανελλήνιους αγώνες του 1895, έχουμε την πρώτη συμμετοχή από παλαιστή του Εθνικού, στο πρόσωπο του Ιωάννη Γιαννούλη, ο οποίος κατέκτησε την 3η θέση. Η σημασία των ΤΗΝΙΩΝ όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς σε αυτά θεσπίζονται καινούριοι κανονισμοί για το άθλημα της Πάλης. Οι επιτυχίες για τον Εθνικό συνεχίζονται με τον Χριστόπουλο να βγαίνει πρώτος Πανελληνιονίκης.

Το 1907-8 οι Αθ. Παπατσούρης, Θ.Ηλιόπουλος, Κων/νος Τσαμάκος, Α. Μηνόπουλος, Α. Μπαϊρακτάρης, Α. Σοσσανδρής και Α. Αντωνόπουλος είναι μερικά από τα δυνατότερα μέλη της ομάδας πάλης του Εθνικού, ενώ στους Πανελληνίους του 1908, πρώτευσαν οι Αθ. Παπουτσής, Μιχ. Δώριζας και Φ. Δασκαλάκης.

Στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας το 1920, την Πάλη εκπροσώπησε ο αθλητής του ΕΓΣ Βελισσάριος, και δύο χρόνια αργότερα στα ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ του 1922 διακρίθηκαν ο Λουκάς Μαναίος, ο Ντάβαρης, ο Παπαλουκάς και ο Σκοτίδας. Τη διετία 1924-25 διακρίνονται οι αθλητές Αρβανιτόπουλος, Θωμαϊδης και Τάκης Στάμου. Έπειτα, στους Πανελλήνιους 1928 πρώτευσαν οι Βελισσάριος, Μαναίος, Λαμπρικίδης, Αρβανιτόπουλος και Ζερβίνης.

Από το 1930 μέχρι του 1940 η Πάλη παρουσιάζεται πολυδύναμη με τους Τσαρδή, Φιλιππή, Κόλλια, Καμπαφλή, Μπίρη, Μεντή, Μαζαράκη, Παναγόπουλο, Μητρόπουλο, Λυμπερόπουλο, Γράζο, Γ. Πετμεζά και Γ. Ζερβίνη. Στους Ολυμπιακούς του 1932 στο Λος Άντζελες, ο Γ. Ζερβίνης, ο πρωτεργάτης του αγωνίσματος στη δεκαετία αυτή καταλαμβάνει την 5η θέση, ενώ στους Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου το 1936 έχουμε την συμμετοχή του Νίκου Μπίρη και Ζαχαρία. Την ίδια περίοδο έχουμε συνεχείς επιτυχίες με τους Γ. Ζερβίνη, Μαρινάκη, Φάφουλα, Παναγόπουλο, Μητρόπουλο, Θωμαϊδη, Ζαχαρία, Στάμου, Βελισσάριο, Παπαγεωργίου, αδελφούς Νίκα και Νίκο Μπίρη, με τον τελευταίο να κερδίζει και τους Βαλκανικούς το 1937. Στο τέλος της δεκαετίας του ’30, έχουμε και νέο αίμα στον σύλλογο, όπως οι Καμπαφλής, Φώσκολος, Γ. Πετμεζάς, Γρύλος, Κανάκης, Πουκαμισάς, Ζαβραδινός κλπ.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το αγώνισμα αδρανεί, όχι όμως τελείως.

Μετά την κατοχή ξαναδιοργανώνεται η Πάλη, με τους Μπίρη, Καμπαφλή, Πετμεζά, Γρύλο, Φώσκολο, Φιλιππή, Χριστουλάκη, Κυριακίδη, Βελέντζα, Πούλιο, Ζαφειράτο, Μιχαηλίδη, Παλαιολόγο, Ζεμπερίδη, Γεροντή.
Διακρίσεις έχουμε από τον Γ. Πετμεζά με την 6η θέση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1948.
Στην συνέχεια έχουμε ξανά νέο αίμα στο Σύλλογο με τους Παναγιωτόπουλο, Κοκκινομάλη, Δραγώνα, Μανέτη, Ραπτάκη, Βαγγέλη και Παναγιώτη Αρκουδέα, Γεωργόπουλο, Βαρβαρίζο, Γ. Λιζάρδο, Χρονόπουλο, Μιχ. Θεοδωρόπουλο, Φραγκαδάκη, Πικραμένο, Σιδέρη κλπ.
Στη δεκαετία 50-60 ιδιαίτερα διακρίνονται ο Γ. Πετμεζάς, Μεσογειονίκης το 1955, ο Μιχ. Θεοδωρόπουλος Μεσογειονίκης 1959. Στους Πανελλήνιους αγώνες έχουμε μεγάλη επιτυχία με τον Γεροντή (7 φορές Πρωταθλητής), Μ. Θεοδωρόπουλο (4 φορές Πρωταθλητής), τον Ε. Φραγκαδάκη (σύνολο 8 μετάλλια), τον Παναγιωτόπουλο (5 μετάλλια), τον Δημ. Ραπτάκη (7 μετάλλια), τον Χρονόπουλο (4 μετάλλια), τον Πικραμένο (4 μετάλλια), τον Βαρβαρίζο (6 μετάλλια), τον Λιζάρδο (4 μετάλλια), τον Κοκκινομάλη (3 μετάλλια), και τον Γεωργόπουλο (3 μετάλλια). Συνολικά στην δεκαετία 50-59, ο Εθνικός κατακτά 4 πρώτα και 5 δεύτερα Πρωταθλήματα.

Το τμήμα της Πάλης του Ε.Γ.Σ. ακμάζει τη δεκαετία του 1960 και κατακτά 7 πρωταθλήματα και 4 δεύτερα. Προπονητής του συλλόγου είναι ο Π. Αρκουδέας. Τότε εμφανίζονται οι νέοι αστέρες που κυριάρχησαν για πάνω από 15 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι οι Δημ. Σάββας, Βασ. Γανωτής, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Β. Φραγκαδάκης, Μιχ. Θεοδωρόπουλος, Γ. Χρονόπουλος, Γ. Βερύκιος, Δημ. Γεωργόπουλος, Νίκος Μοτζάκης, Στέλιος Σπανουδάκης, Κουτελιδάκης, Κ. Μαρινάκης, Ελευθ. Δαλμάρας, Κουτσογεωργόπουλος, Πιπερίδης, Αρμπιλιάς, Γεωρ. Σιώτης, Δημ. Σιδέρης, Φ. Σιδέρης, Γ. Λιζάρδος κλπ.

Ιδιαίτερες επιτυχίες στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό έχουν οι:

Δημήτρης Σάββας: τρεις φορές Μεσογειονίκης, τρεις φορές Βαλκανιονίκης, πρώτος σε Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964 στο Βουκουρέστι και το 1972 στην Μαδρίτη, όπου τερμάτισε και την πολύχρονη αλλά και πλούσια καριέρα του. 16 φορές πρωταθλητής Ελλάδος και 3 δεύτερος. Μέλος της Εθνικής Πολωνίας από το 1956-59 και της Εθνικής Ελλάδος από το 1960-72. Στην συνέχεια διετέλεσε προπονητής της Εθνικής και των Ελλήνων Ολυμπιονικών από το 1970-86.

Βασίλης Γανωτής: με μεγάλη προσφορά στο αγώνισμα για πολλά χρόνια. Είναι έβδομος στους Ολυμπιακούς αγώνες, τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μεσογειονίκης το 1967 στην Τύνιδα. Εχει κατακτήσει 13 φορές το Πρωτάθλημα Ελλάδος. Μέλος της Εθνικής από το 1960-75 με μεγάλες νίκες στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Πέτρος Γαλακτόπουλος: μεγάλη μορφή της ελληνικής Πάλης. 3ος Ολυμπιονίκης στο Μεξικό 1968. 2ος Ολυμπιονίκης στο Μόναχο το 1972. Μεσογειονίκης και Πρωταθλητής Ευρώπης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Επικράτησε στην κορυφή της Πάλης από το 1963 μέχρι το 1976. Εχει κατακτήσει 12 φορές το Πρωτάθλημα Ελλάδος. Μετά την αθλητική του καριέρα, ασχολήθηκε με το Εθνικό Συγκρότημα, συνεργαζόμενος με τον Δημ. Σάββα.

Επίσης διακρίνονται στο χώρο της Πάλης οι Ν. Μουζάκης, Ε. Φραγκαδάκης

Στην δεκαετία του 1970 συνεχίζονται οι επιτυχίες με τον Εθνικό να κατακτά 6 φορές το Πρωτάθλημα Ελλάδος και να βγαίνει άλλες 2 δεύτερος. Πρωταγωνιστές είναι οι Δημ. Σάββας, Βασ. Γανωτής, Πέτρο Γαλακτόπουλος, Νίκο Μουζάκης (6 πρωταθλήματα Ελλάδος), Στέλιο Σπανουδάκης (7 πρωταθλήματα) και το νέο αίμα με τους Στέλιο Μυγιάκη, Δημ. Θανόπουλο, Ι. Μαυραγάνη, Κ. Σακελλαρίδη, Χ. Κόλλια, Δημ. Κακούρη, Κοκολάκη, Πρεβολαράκη, Χατζηγεωργίου, Κ. Μαρινάκη, Αντωνόπουλο, Σαμφακόπουλο, Χριστάκο κλπ.

Όλοι αυτοί οι αστέρες της πάλης συνεχίζουν και τη δεκαετία του ’80 με παρόμοιες επιτυχίες.

Στέλιος Μυγιάκης: Άλλη μεγάλη μορφή στην ελληνική Πάλη. Πρώτος Ολυμπιονίκης το 1980 στη Μόσχα. Πρωταθλητής Ευρώπης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Μεσογειονίκης και Βαλκανιονίκης κατ’ επανάληψη. Μέλος Εθνικής Ομάδος από το 1970-84. Έχει κατακτήσει επίσης 7 πρωταθλήματα Ελλάδος.

Δημ. Θανόπουλος: Άλλος ένας γίγας της Πάλης. Το παιδί της Αρκαδίας κατακτά το δεύτερο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984. Εχει κατακτήσει Μεσογειακά μετάλλια (3) και πολλές διεθνείς νίκες. Μέλος Εθνικής Ελλάδος από το 1977-92. Στο εσωτερικό κατέκτησε 9 πρωταθλήματα (Όπως και 2 δεύτερες και 2 τρίτες θέσεις). Το 1984 αναδείχθηκε επίσης ως ο καλύτερος αθλητής του έτους από τον ΠΣΑΤ.

Επίσης έχουμε επιτυχίες από τους Ι. Μαυραγάνη (7 Πρωταθλήματα), Κ. Σακελλαρίδη (3 Πρωταθλήματα), Δημ. Κακούρη (3), Χ. Κόλλια (3), Κοκκολάκη (2), Πρεβολαράκη (2), Κ. Μαρινάκη (3), Γ. Λέων (5), Θ. Βασιλειάδη (2) Βαλκανικές (νίκες και 4 Πανελλήνια), Ι. Πατίκας 4 μετάλλια, Γαμβρουδή 4 μετάλλια, Μπαρκονίκο (4), Ν. Παπαδόπουλο (2 Βαλκανικά Νέων και 3 Ελλάδος), Σπ. Χατζηγεωργίου (3 μετάλλια), Χαρ. Λιβάς (3), Αθ. Κουτρούμπα (1 Πανελλήνιο) και Δημ. Χατζηγεωργίου (μέλος Εθνικής Ομάδος και 9 φορές συνολικά μετάλλια στους Πανελληνίους αγώνες).

Στην δεκαετία του 1980 ο Εθνικός κατακτά 8 φορές το Πρωτάθλημα Ελλάδος και βγαίνει 1 φορά δεύτερος. Στο τέλος της δεκαετίας αυτής παρουσιάζονται οι νέοι Κ. Αρκουδέας, Μητροβασίλης και Σ. Αναγνωστόπουλος.

Στη δεκαετία 1990-2000 ιδιαίτερα διακρίνονται ο Κ. Αρκουδέας, Σωτ. Αναγνωστόπουλος και ο Ιωάννης Σάββας.

Κώστας Αρκουδέας : Πρωταθλητής Κόσμου Νέων, 6ος Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, Μεσογειονίκης και Βαλκανιονίκης κατ’ επανάληψη, Μέλος Εθνικής Ομάδος από το 1990 μέχρι και σήμερα. Στο εσωτερικό έχει κατακτήσει 10 Πρωταθλήματα Ελλάδος.

Σωτήρης Αναγνωστόπουλος : Μέλος Εθνικής Ομάδος για πολλά χρόνια. Κατ’ επανάληψη έχει κατακτήσει μετάλλια στο εσωτερικό.

Σήμερα το τμήμα Πάλης συνεχίζει την δράση του και τις παραδόσεις με προπονητή τον Κώστα Αρκουδέα. Βασικά στελέχη είναι οι:  Ι. Σάββας, Βασ. Κολλάρος, Χρ. Μυγιάκης, Β. Σπανουδάκης, Κων/νος Συρόπουλος, Δημ. Κτάνης, Ι. Ηλιόπουλος, Σωτήρης και Στέφανος Μυλωνάς, Πέτρος Μαρέτης, Ν. Γκλεζάκος κλπ.

Προπονήσεις

Σήμερα ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος προσφέρει προπονήσεις για παιδιά και εφήβους από 5 έως 18 ετών, ενώ διαθέτει και ανδρική αγωνιστική ομάδα. Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά 18.00 – 20.30 σε ενιαίο τμήμα.

Εγγραφές

Εγγραφές πραγματοποιούνται Δευτέρα έως Παρασκευή 17.00 – 21.00 στη Γραμματεία του Συλλόγου μας, για αγόρια από 5 ετών έως 18, και για όσους ενήλικες μπορούν και ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο αγωνιστικό τμήμα.

Για την εγγραφή είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από καρδιολόγο που να πιστοποιεί τη δυνατότητα άθλησης. Το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 25€ εφάπαξ, συμπεριλαμβανομένης και της κάρτας για την είσοδο στις εγκαταστάσεις μας (5€).

Υπάρχει κόστος επανεγγραφής (20€ ή 25€ μαζί με την κάρτα) σε περίπτωση μη ανανέωσης για πάνω από 2 μήνες.

Η μηνιαία συνδρομή για την πάλη ανέρχεται στα 35€

Υπάρχει η δυνατότητα ενός δωρεάν δοκιμαστικού για παιδιά έως 15 ετών με την προσκόμιση της απαραίτητης ιατρικής βεβαίωσης καρδιολόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε την Γραμματεία μας Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00 τηλεφωνικώς και 17.00 – 21.00 τηλεφωνικώς ή δια ζώσης.

Τηλέφωνα: 2109231039 και 2109242149

Email: gsethnikos@gmail.com

Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 6, Αθήνα, ΤΚ 10557

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Το πρόγραμμα προπονήσεων του ΕΘΝΙΚΟΥ Γ.Σ. για τη σεζόν 2023-2024!

Το πρόγραμμα προπονήσεων του ΕΘΝΙΚΟΥ Γ.Σ. για τη σεζόν 2023-2024! Ο Σύλλογός μας θα παραμείνει κλειστός για όλο τον Αύγουστο. Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα είναι διαθέσιμη ξανά από 1η Σεπτεμβρίου. Για οποιαδήποτε απορία μέχρι τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο email μας: gsethnikos@gmail.com Οι εγγραφές & ανανεώσεις ξεκινάνε πάλι από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου και οι… Continue reading Το πρόγραμμα προπονήσεων του ΕΘΝΙΚΟΥ Γ.Σ. για τη σεζόν 2023-2024!

Πρώτη Θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης Εφήβων για τον ΕΘΝΙΚΟ Γ.Σ.

Την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων που διεξήχθη στις 22 Απριλίου στο Μουζάκι Καρδίτσας κατέκτησε η ομάδα πάλης του ΕΘΝΙΚΟΥ Γ.Σ. Αναλυτικότερα: Χρύσα μετάλλια κατέκτησαν οι Βασιλακόπουλος Αντρέας στα 77 κιλά και Καραβασίλης Γεώργιος στα 60 κιλά. Αργυρά κατέκτησαν οι Ρουγγέρης Οδυσσέας στα 82 κιλά, Μπατζακίδης Αλέξανδρος στα 72 κιλά, Κουτσούκος Θεόδωρος στα 77… Continue reading Πρώτη Θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης Εφήβων για τον ΕΘΝΙΚΟ Γ.Σ.

Χρυσό Μετάλλιο για τον Εθνικό Γ.Σ. στο Άθλημα της Ελληνορωμαϊκής Πάλης

Το Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο αθλητής του ΕΘΝΙΚΟΥ Γ.Σ. και μαθητής της Ε’ Δημοτικού Λεωνίδας Χόνδρος στο άθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης. O Λεωνίδας διαγωνίστηκε στην κατηγορία των 32 κιλών και κατέκτησε την πρώτη θέση στο 1ο Διεθνές Τουρνουά TITAN CUP “HARALAMPOS HOLIDIS”. Ο αγώνας διεξήχθη στην αρχαία Ολυμπία 1-2 Απριλίου με τη συμμετοχή αθλητών από… Continue reading Χρυσό Μετάλλιο για τον Εθνικό Γ.Σ. στο Άθλημα της Ελληνορωμαϊκής Πάλης